Cum sa scrii un CV international   
Categoria C.V.

Tips & Tricks

Nota: 2.1/5 (170 voturi)

      

Daca te gandesti la un job intr-o alta tara, este posibil sa fie nevoie sa iti modifici CV-ul pentru a te incadra in cerintele tarii unde doresti sa lucrezi. Iata, in continuare, un ghid pentru a te inscrie la joburi din 5 tari care te-ar putea interesa.

Canada.

Cautarea unui job in Canada incepe cu pregatirea unei Scrisori de Intentie de o pagina. Pentru idei in ceea ce priveste CV-urile electronice, incearca site-ul jobsearchcanada.com.

CV-ul (2 pagini sau 1 daca ai foarte putina experienta profesionala), include urmatoarele:

Datele tale de contact, pe centru, in partea de sus a paginii.
Educatia, lista facultatilor sau/si a universitatilor urmate, perioada in care le-ai urmat, diferite cursuri, diplome sau calificative. In cadrul aceste sectiuni, trebuie sa mentionezi cursuri facultative sau training-uri, scoli de vara, burse in strainatate. Aseaza aceste informatii in ordine invers-cronologica.
Experienta profesionala, mentionand numele firmei, titlul jobului, perioada angajarii si responsabilitatile. Specifica daca jobul a fost temporar sau part-time. Daca nu ai un job in prezent, mentioneaza acest lucru. Inca o data, informatiile trebuie asezate in ordine invers-cronologica.
Alte abilitati, ca de exemplu: Aptitudini legate de PC, sau Limbi straine cunoscute.
Date personale, ca de exemplu activitati de voluntariat relevante sau hobbiuri.
3 persoane care pot oferi referinte, cu numele si datele de contact alea acestora.

In Canada, este ilegal pentru un viitor angajator sa te intrebe starea civila, orientarea sexuala, rasa, varsta sau sa-ti ceara o fotografie.

Japonia.

Cand te inscrii la un job in Japonia, o poti face prin asa numitul "rirekisho", un formular standard de 2 pagini in japoneza, fara Scrisoare de motivatie, sau printr-un CV de 2 pagini, in stil american, si Scrisoare de motivatie in engleza. In companiile mai moderne sunt acceptate inscrierile prin email.

Daca iti creezi CV-ul in stil american, datele de contact si numele tau trebuie sa fie centrate in partea de sus a paginii. CV-ul trebuie sa inceapa cu un cuprins al calificarilor tale, ca de exemplu: 9 ani experienta in IT, experienta in companii internationale, abilitati de a vorbi foarte bine atat Engleza, cat si Japoneza.

In cadrul Experientei Profesionala, scrie numele, localitatile, si centrele tuturor fostilor angajatori, cu perioadele de angajare, denumirea joburilor si responsabilitatile lor. Nu trebuie sa descrii realizarile in cadrul firmelor respective in CV; acestea vor fi discutate la interviu.

In cadrul Educatiei, mentioneaza toate scolile pe care le-ai urmat, perioadele, si diplomele aferente. Adauga premii sau mentiuni primite, calitati speciale, ca de exemplu aptitudini in diferite aplicatii PC, si certificate standard pentru limbile straine cunoscute.
In incheierea CV-ului, adauga date personale: data nasterii, starea civila, nationalitatea. Nu este nevoie de alte atasamente (cu exceptia Scrisorii de Intentie) pentru CV-ul in engleza; pentru "rirekisho" trebuie sa atasezi o fotografie.

Spania.

Cand cauti un job in Spania, trebuie sa ai pregatite o Scrisoare de Intentie si un CV.Copiile diverselor certificate, diplome si alte referinte iti vor fi cerute ulterior. Scrisoarea de Intentie trebuie sa fie in format A4, adaptata descrierii jobului o poti trimite impreuna cu CV-ul si o poza mica si de calitate, prin email.

Daca ai o pregatire profesionala scurta, scrie-ti realizarile in ordine cronologica in CV. Totusi, retine ca un angajator prefera ordinea invers-cronologica daca ai experienta profesionala, deoarece acest format incepe cu detaliile celui mai recent loc de munca.

In partea de sus a CV-ului, trece datele personale: numele, localitatea si data nasterii, starea civila, adresa si alte date de contact.

In cadrul sectiunii Educatie, scrie institutiile pe care le-ai urmat, impreuna cu localitatea, nivelul universitar, diplome, certificate si perioadele in care le-ai urmat. De asemenea, mentioneaza orice premii obtinute, nivelele limbilor straine cunoscute, aptitudinile PC, burse sau studii in strainatate. Include detalii despre joburi part-time, sau stagii de practica.

Pentru categoria Experienta profesionala, scrie numele companiilor in care ai lucrat, localitatile, si centrele tuturor fostilor angajatori, cu perioadele de angajare, denumirea joburilor, responsabilitatile si realizarile aferente lor. Nu uita sa incepi cu cel mai recent loc de munca.

Incheie-ti CV-ul cu fraza: Referinte disponibile la cerere.

Marea Britanie (Anglia).

Pe langa CV-ul de rigoare pentru inscrierea la un job, trebuie sa ai si o Scrisoare de Intentie, de o pagina, stil business, imprimata pe o hartie de buna calitate, alba sau ivorie, adresata unei anumite persoane.

Intregul tau CV poate fi de 2 sau chiar 3 pagini, in functie de experienta profesionala. Incepe cu numele, adresa, datele de contact, data nasterii, starea civila si nationalitatea. Daca esti cetatean non-UE, clarifica-ti situatia permisului de munca. In sectiunea numita Profil, trebuie sa treci obiectivul profesional pe termen lung si cel pe termen scurt; in continuare, insira calitati relevante si cateva din realizarile profesionale.

Incepe descrierea Experientei Profesionale cu actuala pozitie. Mentioneaza numele firmei, localitatea, titlul jobului si responsabilitatile. Daca nu ai Experienta Profesionala, poti include in aceasta sectiune locuri de munca part-time sau temporare.

Ultima sectiune importanta este Educatia. In ordine invers-cronologica trece institutiile urmate, localitatile, profilurile si diplomele sau certificatele. Mentioneaza cursurile facultative si training-urile, si alte abilitati ca de exemplu limbile straine vorbite in mod fluent, si aptitudinile tale in diverse aplicatii pe computer.

In incheiere, este suficient sa spui: Referinte disponibile la cerere.

Franta.

Inscrierea la un job din Franta trebuie sa inceapa cu o Scrisoare de Intentie, scrisa de mana, de o pagina (Atentie! Scrisul tau poate fi folosit de catre angajatori pentru a-ti analiza caracterul). Ataseaza CV-ului tau doar o fotografie.

CV-ul in sine trebuie sa fie relativ scurt, maxim o pagina sau 2. Daca nu ai experienta profesionala, poate fi chiar mai scurt. Incepe cu datele personale: numele, adresa, telefonul si adresa de email. Data nasterii si starea civila sunt optionale.

Incepe sectiunea Educatie cu cea mai recenta institutie urmata, iar in continuare, insira scolile urmate, sfarsind cu liceul. Pentru fiecare dintre acestea specifica numele si localitatea, domeniul de studiu, diploma primita si perioadele in care le-ai urmat. De asemenea, mentioneaza orice curs facultativ, stagiu de practica sau training de specializare.

In cadrul sectiunii Experienta Profesionala, mentioneaza pentru fiecare loc de munca numele companiei, localitatea, marimea si tipul companiei, titlul jobului si responsabilitatile.

Daca ai mai multi ani de experienta, educatia va fi trecuta dupa istoricul locurilor de munca.

La sfarsitul CV-ului, trebuie sa treci abilitati si competente (ca de exemplu nivelul de vorbire al limbilor straine, aptitudinile PC), experienta de voluntariat, etc. Mentioneaza ca referintele sunt disponibile la cerere.

Sursa: Mary Anne ThompsonAdauga un comentariu
Trebuie sa fiti logat pentru a comenta

Din categoria C.V.

Tips & Tricks10 sfaturi pentru un CV reusit

1. Simplitatea. Un CV este prima si probabil ultima sansa de a-ti asigura un interviu. De aceea este extrem de important ca CV-ul sa functioneze in favoarea ta si nu invers. Foloseste-l ca sa atragi atentia asupra puterii tale de munca, asupra realizarilor tale, si asupra cunosti ...
Tips & Tricks11 pasi pentru a scrie un CV in limba engleza

Stilul si aranjarea CV-ului in limba Engleza sunt adesea diferite de cele in alte limbi. Acesti pasi explica cum sa creezi un CV standard in limba engleza. Pasul 1 ...
Tips & Tricks15 intrebari si raspunsuri legate de CV

1. Este obligatoriu ca CV-ul sa aiba o singura pagina? Lungimea unui CV nu trebuie sa depaseasca 2 pagini A4. Cat de mult sunt completate acestea depinde de cat ...
Tips & Tricks19 sfaturi pentru CV-urile electronice

1. Foloseste un font simplu, standard, ca de exemplu: Courier, Times, Arial, Univers, sau Futura. Simplitatea este cheia. 2. Ca dimensiune a fontului, alege un numar intre 11 si 14. 3. Pastreaza dimensiunea lin ...
Tips & TricksCe este un CV

In analizarea unei candidaturi pentru ocuparea unui post, angajatorul are nevoie de un minimum de informatii despre persoana in cauza, de aceea, oricine se afla in cautarea unui loc de munca va trebui sa invete sa-si redacteze o scurta biografie, denumita Curriculum vitae (lat. "cursul vietii"). ...
Tips & TricksCe trebuie sa faci dupa ce trimiti un CV

Iata ca ti-ai gasit mult-visatul job, ai conceput un CV exceptional si l-ai trimis prin email angajatorului. Acum incepe jocul asteptarii. Dupa ce ai trimis un CV, esti tentat sa crezi ca acum tot ce trebuie sa faci este sa astepti si sa speri ca angajatorul sa te contacteze. Este o mare gres ...
Tips & TricksContinutul unui CV

Datele personale: nume, adresa, telefon, fax, e-mail (la inceputul primei pagini, pe paginile urmatoare numai numele si prenumele). Data nasterii sau starea civila nu sunt informatii obligatorii. Atentie! Ca ...
Tips & TricksCum sa arate un CV

Nu veti da niciodata gres cu un CV clasic! Drept tipuri speciale de caractere, folositi-le doar pe cele ingrosate (bold), fara sublinieri sau scris inclinat (italic). Nu folositi hartie colorata! Nu il scrieti de ...
Tips & TricksCum sa faci un CV de prima clasa

Inarmeaza-te cu un CV de prima clasa. Cv-ul tau are doar cateva secunde sa impresioneze sau sa sfarseasca in cosul de gunoi. Un CV puternic are nevoie de o fundatie solida. Nici o suma de trucuri nu poate masca o organizare saraca. In ...
Tips & TricksCum sa-ti pui calitatile in evidenta

CV-ul tau deja contine date despre aptitudinile, experienta si realizarile tale. Ce-ar mai putea avea nevoie angajatorul sa stie despre tine? Ei bine, l-ar putea interesa daca lucrezi bine in echipa, daca esti o persoana creativa, daca iti comunici ideile eficient. Aceste calit ...
Tips & TricksCum trebuie conceput un CV

Exista mai multe tipuri de CV adaptate unor situatii diferite, prin urmare, primul lucru care trebuie avut in vedere este obiectivul profesional (postul vizat). Aflati care sunt conditiile impuse de angajator (pregatire, experienta, abilitati). Alcatuiti o lista cu princ ...
Tips & TricksCuvinte pe care CV-ul tau nu ar trebui sa le contina

Cele mai multe ghiduri de indrumare in realizarea CV-urilor prezinta cuvintele cu un puternic impact cuvinte care atrag atentia angajatorului in momentul cand acesta scaneaza sute de CV-uri dar foarte putine dintre ele contin si cuvintele pe care este bine sa le eviti in CV. Iata in ...
Tips & TricksCuvinte pe care ar trebui sa le eviti in CV-ul tau

Pentru ca CV-ul tau sa se evidentieze, nu este suficient sa insiri realizarile tale, conteaza foarte mult cum le prezinti. Un CV de succes ii ofera potentialului angajator o imagine clara, concisa a experientei si a aptitudinilor tale si, in plus, reprezinta primul pas important in obtine ...
Tips & TricksCuvinte pe care orice CV ar trebui sa le contina

Pe piata competitiva a locurilor de munca din ziua de astazi fiecare cuvant din CV-ul tau conteaza, unele mai mult decat altele sunt mai importante acelea care se refera la calitatile tale profesionale. Calitatile tale profesionale sunt din ce in ce mai importante pentru angajatori, 86% ...
Tips & TricksDe ce sunt CV-urile respinse

Primele impresii. Primele impresii sunt foarte importante; daca CV-ul tau nu atrage atentia cititorului in primele 20-30 secunde atunci sansele tale sunt minime. Angajatorul are o suta sau chiar mai multe CV-uri pe care trebuie sa se uite in doar cateva ore pentru a face o sele ...
Tips & TricksPregateste-te sa completezi un formular de angajare

De ce sa ma pregatesc sa completez un asemenea formular? Iti prezentam un scenariu stanjenitor care ti se poate intampla daca nu te pregatesti sa completezi formularul de aplicare pe loc. Ai rezistat tuturor piedic ...


Cele mai citite articole
Despre tineDespre tine
Cum sa faci un CV de prima clasaCum sa faci un CV de prima clasa
Despre experienta profesionalaDespre experienta profesionala
Despre viitorDespre viitor
Pregateste-te sa completezi un formular de angajarePregateste-te sa completezi un formular de angajare


Intrebari pe interview.ro

In categoria
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde
Carte de munca
In categoria Intrebari despre cartea de munca
1 raspunsuri
Despre experienta profesionala
In categoria Intrebari despre CV
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde
Angajari la Vodafone
In categoria Intrebari despre companii
2 raspunsuri
criterii recrutare farmacisti
In categoria Pentru companii: Intrebari despre recrutare
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde@2011 All rights reserved.
Contact | Termeni si conditii