Despre tine   
Categoria Intrebari si raspunsuri

Tips & Tricks

Nota: 2.6/5 (257 voturi)

      

  1. Vorbeste-mi despre tine!
Nu spune unde te-ai nascut si ai copilarit. Concentreaza-te asupra rezultatelor academice si asupra experientei profesionale. Intreaba-te care sunt primele 5 lucruri pe care ai vrea ca intervievatorul sa le stie despre tine. In acest caz, introducerea CV-ului tau iti va fi de ajutor. Nu face din prezentare o autobiografie, pastreaza raspunsul la o durata de cateva minute, axandu-te pe aspectele pozitive si nu uita sa trasezi subtil o directie: de unde ai plecat, cam ce-ai facut, si mai ales, unde vrei sa ajungi!
- incearca sa raspunzi scurt in cel mult 2 minute, nu te balbai;
- nu te intoarce in copilarie, da cateva detalii despre ce a fost in trecut si unde vrei sa ajungi
- foloseste introducerea din CV ca baza de inceput
- raspunde in asa fel incat sa lasi sa se inteleaga ca esti un om stabil, adaptabil si pozitiv
- spune doar lucruri pozitive
- vorbeste despre realizarile cele mai importante in cadrul jobului anterior, despre calitatile tale dovedite de acele realizari si despre legatura acestora cu jobul pentru care sustii interviul.
  2. Ce te vezi facand peste 5 ani?
Cel mai bun mod de a raspunde acestei intrebari este acela de a te referi la pozitia si la compania pentru care sustii interviul. Nu vorbi despre telurile tale a ati continua studiile sau de a intemeia o familie, ele nu sunt relevante si ar putea sa te scoata din concursul pentru postul respectiv.Intrebarea este formulata pentru a-l ajuta pe intervievator sa isi dea seama daca intervievatul va fi multumit de jobul respectiv, sau daca va dori sa lucreze doar pana va gasi ceva mai bun.
Cea mai buna tactica: vorbeste despre calitatile tale.
Nu da prea multe amanunte despre planurile tale concrete de viitor in ceea ce priveste cariera. In schimb, poti discuta obiectivele tale profesionale si cum intentionezi sa le atingi. Obiectivele ca de exemplu: perfectionarea profesionala sau cautarea unor noi provocari in cariera valoreaza foarte mult pentru angajatori.
De exemplu poti spune:
- Planurile mele pe termen lung includ cresterea mea cu o companie in care pot invata in continuare, in care sa am responsabilitati suplimentare, si sa contribui cu cat mai multa valoare.
- Dupa ce castig mai multa experienta, mi-ar placea sa ma mut de pe o pozitie tehnica pe una de management.
  3. Ce anume doresti de la un loc de munca?
- o oportunitate de a-mi folosi calitatile si de a-mi fi recunoscute
- posibilitatea de a-mi imbunatatii cunostintele, deoarece in viata trebuie sa invatam continuu
- raspunsuri vagi cum ar fi: imi place sa lucrez cu oamenii, imi plac provocarile la locul de munca
- leaga raspunsul de postul pentru care concurezi Sunt interesat sa creez un soft care sa va rezolve problema
  4. Care este stilul tau de conducere?
Daca nu te-ai gandit pana acum la acest aspect, este timpul sa o faci. De exemplu: Conducerea prin dezvoltare si antrenare, cand managerii se vad in primul rand ca un instructor al angajatilor.
  5. Esti un conducator bun? Da un exemplu. De ce crezi ca ai potential de conducator de top?
- Raspunde concis prezentant realizarile si sarcinile avute, accentueaza calitatile manageriale: planificarea, organizarea, controlul, calitatile interpersonale
- Descrie trasaturile personale relevante
  6. Descrie cum crezi ca este un mediu ideal de lucru
- Acolo unde oamenii sunt tratati cat mai corect posibil;
- Nu mentiona zilele de vineri libere
  7. Iti place sa lucrezi cu actiunile mai mult decat cu vorbele?
- Fii onest dar pozitiv. Nu spune depinde de actiuni"
  8. Poti lucra dupa termene limita, sub presiune?
- Da. Foarte simplu, este un mod de viata in afaceri.

  9. Cum rezolvi problemele intr-o echipa?

- Pentru inceput discuti problemele in privat si cu tact. Daca problema nu se rezolva atunci trebuie luate masuri, ceea ce ar putea insemna eliminarea unui membru al echipei.
  10. Cat esti de ambitios?
Raspunsul depinde de pozitia pentru care aplici, e bine sa fii ambitios, dar ai grija sa nu pari arogant, sa nu para ca urmaresti chiar jobul celui care te intervieveaza!
  11. De ce ai ales o cariera in.... ?
Daca ti-ai schimbat cariera, inseamna ca ai niste argumente logice pentru asta. In orice caz fii sincer cu motivele tale!
  12. In ce mediu preferi sa lucrezi. Intr-un mediu restrans sau mai mare?
Daca compania in care te afli e undeva intre restrans si mediu, spune-le ca apreciezi o atmosfera restransa si un spirit de echipa foarte dezvoltat, iar daca te afli intr-o companie mai mare, spune cum iti place stabilitatea unei companii dezvoltate. In orice caz, cel mai important este sa stii unde te afli!
  13. Care este cea mai importanta calitate a ta?
Nu vorbi doar despre calitatea aceasta fa legatura cu jobul! Arata-le ca esti un candidat calificat.
  14. Care este cea mai mare slabiciune a ta?
Spune ceva de genul: Am dificultati in ceea ce priveste..., dar uitati care sunt strategiile pe care le folosesc pentru a rezolva problema. De exemplu, ai putea spune: Nu sunt cea mai organizata persoana din lume, asa ca intotdeauna raspund emailurilor si telefoanelor primite imediat. Sunt constient de problema mea si am tactici pentru a o rezolva.
  15. Da-mi exemple de activitati si elemente din jurul tau care te motiveaza.
Poti spune ca majoritatea disciplinelor nostre tehnice sunt profesii in care predomina lucrul in echipa si este necesar sa te intelegi cu oamenii din jurul tau si sa ii motivezi
  16. Spune-mi cum rezolvi o problema etica.
Sa presupunem ca lucrezi intr-o banca si un client vechi doreste sa schimbe un cec in numerar imediat, dar nu are in contul sau echivalentul necesar pentru a acoperi cecul, precizand ca daca politica bancii interzice eliberarea de numerar in acest mod, casierul ar avea de ales intre a viola politica bancii sau a indeparta un client bun.
Cea mai buna cale de a rezolva o asemenea situatie este de a te duce sa vorbesti cu un superior, sa ii explici situatia, si sa ii ceri sfatul. Studentii care nu pot prezenta o situatie pe care au rezolvat-o, pot povesti in schimb cum au invatat din greselile lor.
Explica faptul ca ulterior, ai rezolvat problema asa cum trebuia.
  17. Care este cel mai mare defect al tau?
Ce ar trebui sa faci in situatia asta sa le spui de ce sa NU te angajeze? Aceasta intrebare este foarte des intalnita in cadrul interviurilor, deoarece angajatorii sunt interesati sa afle cum faci fata situatiilor dificile.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii si sa il clarifici dupa ce mentionezi care este cel mai mare defect al tau, este acela de a prezenta ce anume ai facut pentru a invinge aceasta slabiciune.

Alege un defect care este real, dar in acelasi timp cu o importanta relativa. Oricare ar fi defectul pe care il alegi, asigura-te ca are legatura cu profesia ta si ca prezinti si strategiile pentru a-l invinge.

Iata cateva exemple:

- Aveam tendinta de a amana totul pe ultimul minut. Asa ca acum intotdeauna imi planific din timp un orar strict pentru toate proiectele mele si imi organizez termenele limita. Aceasta ordine ma ajuta foarte mult.
- Cateodata imi concentrez atentia prea mult asupra detaliilor unui proiect. Atunci cand lucrez la un proiect, la sfarsitul fiecarei zile imi rezerv cateva minute pentru a analiza scopul muncii mele in ansamblu. Acest lucru ma ajuta sa imi concentrez atentia asupra prioritatilor si sa imi limpezesc mintea.
- Inainte aveam probleme organizatorice. Asa ca acum, oriunde merg, am agenda cu mine, ceea ce ma ajuta sa ma organizez foarte bine. Functioneaza perfect!
Cu siguranta nu vrei sa alegi un defect care sa iti elimine orice sansa de a trece cu bine de acest interviu chiar si defectul pe care il prezinti trebuie sa te ajute sa iti pui intr-o lumina favorabila calitatile. Iata alte cateva exemple pe care le poti prezenta:
- Am tendinta de a fi un perfectionist.
- Cateodata muncesc prea mult si ma stresez inutil.

  18.Cum faci fata stresului?

Este o intrebare tipica pusa la interviuri pentru a afla cum faci fata stresului.
Cateva exemple de raspunsuri bune sunt prezentate in randurile de mai jos:
- Stresul este foarte bun pentru mine. Sub stres fac cea mai buna munca posibila.
- Reactionez mai repede la situatii decat la stres. In acest mod situatia este rezolvata si nu devin stresat.
- Eu lucrez mai bine sub stres si am descoperit ca-mi place sa lucrez intr-un mediu provocator.
- Dintr-o perspectiva personala, fac fata stresului mergand in fiecare seara la sala de gimnastica. Este o buna metoda de a reduce stresul.
- Daca persoanele cu care lucrez/ care lucreaza pentru mine contribuie la nivelul stresului, discut cu ei optiunile pentru o mai buna modalitate de a face fata situatiilor dificile.

  19. Care a fost ultima carte pe care ai citit-o? Film vazut? Evenimentul sportiv la care ai participat?
- Vorbeste despre carti, sport sau filme care sa reprezinte echilibru in viata ta
- Limiteaza-te la ceva clasic.
  20. Cum ti-ai descrie personalitatea?
- Echilibrat
- Corect, onest, de incredere, prietenos, etc
  21. Care sunt punctele tale forte?
- Prezinta cel putin 3 care sa aiba legatura cu firma angajatoare sau cu postul oferit;
- Leaga raspunsul de nevoile intervievatorului.Ma vad ca o persoana orientata spre obiectiv prezinta cum in postul anterior ai obtinut rezultate superioare celor stabilite.
  22. Care sunt punctele tale slabe?
- Nu spune ca nu ai
- Incearca sa nu transformi caracteristicile personale in slabiciuni, dar fi gata sa ai unul daca intervirvatorul insista;
- Incearca sa transformi raspunsul si intrebarea intr-un punct forte.Sunt genul de om caruia ii plac provocarile si se implica. Unii oameni vad asta ca pe o intarziere, dar sunt sigur ca poate fi vazuta si ca un punct forte deoarece vreau sa fiu sigur ca lucrul este bine facut.
Este bine sa fii pregatit sa raspunzi si la intrebari legate de sanatate, intrebari mult mai tehnice legate de calificarile tale, cercetare sau locul de munca actual, plus alte informatii pe care le-ai trecut in CV.

Adauga un comentariu
Trebuie sa fiti logat pentru a comenta

Din categoria Intrebari si raspunsuri

Tips & TricksDespre experienta profesionala

1. Numele companiei, denumirea si descrierea postului, data angajarii. Intervievatorii se asteapta sa fii in stare sa faci o trecere in revista in detaliu a exper ...
Tips & TricksDespre noul post si companie

1. Ce stii despre compania noastra? Pregateste-te dinainte si cerceteaza compania astfel incat sa poti da date relevante despre aceasta intervievatorului. Caut ...
Tips & TricksDespre salariu

1. Ce salariu iti doresti? Incearca mai intai sa eviti cu delicatete sa raspunzi, intreband la randul tau cat este salariul pentru pozitia respectiva. Daca interviev ...
Tips & TricksDespre viitor

1. Vorbeste-mi despre tine! Nu spune unde te-ai nascut si ai copilarit. Concentreaza-te asupra rezultatelor academice si asupra experientei profesionale. Intrea ...


Cele mai citite articole
Despre tineDespre tine
Cum sa faci un CV de prima clasaCum sa faci un CV de prima clasa
Despre experienta profesionalaDespre experienta profesionala
Despre viitorDespre viitor
Cum sa refuzi un loc de muncaCum sa refuzi un loc de munca


Intrebari pe interview.ro
Cartea de munca pentru credit bancar
In categoria Intrebari despre cartea de munca
2 raspunsuri
Salariu pe cartea de munca la 6 ore
In categoria Intrebari despre cartea de munca
1 raspunsuri

In categoria Intrebari despre cartea de munca
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde
Carte de munca
In categoria Intrebari despre cartea de munca
1 raspunsuri
Ce ati raspunde voi?
In categoria Intrebari despre interviu
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde@2011 All rights reserved.
Contact | Termeni si conditii