Despre experienta profesionala   
Categoria Intrebari si raspunsuri

Tips & Tricks

Nota: 2.3/5 (216 voturi)

      

  1. Numele companiei, denumirea si descrierea postului, data angajarii.

Intervievatorii se asteapta sa fii in stare sa faci o trecere in revista in detaliu a experientei profesionale. Fii pregatit sa spui intervievatorului numele companiei, numele postului, data angajarii si demisionarii/ concedierii, cat ai castigat si care erau responsabilitatile tale.

Ai fi surprins cati candidati se balbaie cand sunt intrebati despre joburile anterioare. Incearca sa nu fii unul dintre ei. Improspateaza-ti memoria inaintea interviului astfel incat sa poti vorbi in detaliu si exact despre experienta ta profesionala.

  2. Care erau asteptarile pentru acest job si pana unde au fost ele materializate?

Sa nu vorbesti in nici un caz ca vroiai un salariu mai mare si nu ti s-a acordat sau ca lucrai prea mult. Vorbeste despre oportunitatea de a invata cat mai multe, de a pune in aplicare unele idei proprii de imbunatatire a....( depinde in ce domeniu lucrai ), oportunitatea de a lucra intr-un mediu excelent si cu oameni de exceptie. Spune si despre ce ai reusit sa realizezi, de exemplu, ai reusit o scadere a cheltuielilor de 10% si cum ai facut acest lucru, implementare unui nou program informatic, crearea unei mari baze de date de clienti, realizarea unor contacte care iti aduceau diferite avantaje , instruirea unor oameni care ulterior s-au dovedit foarte eficienti pentru companie...

  3. De unde ai pornit si unde ai ajuns?

Spune atat despre pozitia de la care ai pornit in cadrul companiei si pana unde ai avansat, daca este cazul, cat si despre cate ai avut de invatat de la acest post.

  4. Care erau responsabilitatile tale?

Precizeaza in detaliu care erau responsabilitatile tale si, eventual, spune si ceea ce faceai din proprie initiativa, fara a fi de datoria ta, dar nu fara acordul sefului. Da detalii si precizeaza si care au fost satisfactiile tale cat si cele ale sefului.

  5. Cu ce provocari majore si probleme te-ai intalnit? Cum le-ai facut fata?

Cand esti intrebat "Cum ai facut fata unei provocari?" fii pregatit sa precizezi exemple specifice despre cum ai facut fata unei situatii dificile. Vorbeste despre cum ai cercetat problema si despre cum ai contribuit la gasirea unei solutii pentru rezolvarea acesteia.

Iti vom prezenta cateva exemple despre raspunsuri potrivite:

 • in timpul unei perioade finanaciare dificile, am putut sa restabilesc data de plata a furnizorilor
 • un vechi client era cat pe ce sa renunte la serviciile noastre si sa apeleze la cele ale concurentei, dar am stabilit sa ne intalnim si sa-i prezint avantajele unei continuari a colaborarii cu firma noastra si sa-i dau o noua oferta pentru serviciile oferite lui. Am reusit cu succes sa-l conving, si atat firma noastra cat si el au fost pe deplin satisfacuti. Sa nu uitam regula de baza "Clientul nostru, stapanul nostru!"
  6. Care a fost cel mai mare bonus de care ai beneficiat si cu ce ocazie?
Precizeaza care a fost acesta si in ce imprejurari. Da cat mai multe detalii.
  7. Care a fost cea mai mare realizare/ cel mai mare esec in aceasta pozitie?
Prezinta care consideri tu ca a fost cea mai mare realizare, dar fii discret in cazul esecului. Nu spune in nici un caz ca nu ai reusit sa duci la bun sfarsit un proiect (din cauza ta) sau ca din cauza ta s-a pierdut o mare investitie pentru un proiect sau alte raspunsuri similare. Precizeaza, de exemplu, ca nu ai reusit sa termini un proiect datorita faptului ca managerul a renuntat la idee, dar nu a fost totusi o dezamagire, deoarece esti convins ca el stia mai bine de ce a renuntat si ca aveai incredere in deciziile lui, sau ca ai pierdut un client important, dar nu a fost vina ta deoarece acesta si-a schimbat domeniul de activitate sau a lichidat firma.
  8. Cum a fost sa lucrezi pentru seful tau?
Nu va vorbesti de rau fostul sef! Spune numai lucruri bune despre el, despre cate ai avut de invatat de la el, despre modul in care v-ati ajutat reciproc si cata onoare a fost sa lucrezi pentru un asa om de exceptie.
  9. Ce parere ai despre ultima companie pentru care ai lucrat?

Mentioneaza doar aspectele pozitive, si spune cum a fost o companie buna in care ai lucrat cu placere. Povesteste despre experienta pe care ai castigat-o acolo si despre felul in care te poate ajuta pentru acest job.

  10. De ce ai renuntat la ultimul loc de munca?

Oricare ar fi motivul, trebuie sa il prezinti intervievatorului intr-o lumina pozitiva.
Daca in timpul interviului iti vorbesti de rau fostul sef sau compania la care ai lucrat, vei parea o persoana care creeaza probleme. Chiar daca fostul tau sef era un nenorocit sau daca nu te intelegeai bine cu colegii, un interviu nu este locul potrivit pentru a te elibera de frustrari.

In schimb, raspunde acestei intrebari pastrand o atitudine pozitiva si vorbind despre dorinta ta de a avea oportunitati de perfectionare, pentru a crea impresia unui angajat activ, doritor de provocari si responsabilitati.

Iata cateva indicii pentru a raspunde acestei intrebari, in functie de diferite circumstante:

DACA AI FOST CONCEDIAT: Fii sincer, dar explica totul in cateva cuvinte, nu intra in detalii; mai bine, spune ce ai invatat din aceasta experienta si cum ai devenit - datorita acesteia - mai puternic. Nu este bine sa dai informatii eronate sau sa minti in legatura cu fostul loc de munca, deoarece intervievatorul va suna persoana trecuta la Referinte in CV, si oricum va afla motivul pentru care ai fost concediat. Asa ca fii sincer si explica ce ai invatat din aceasta experienta.

DACA S-AU FACUT RESTRUCTURARI: Acesta nu mai este un subiect tabu, cum era in urma cu cativa ani, asa ca nu trebuie sa iti ceri scuze sau sa adopti o atitudine de invins. Daca o companie da faliment sau face restructurari masive, explica acest lucru; de exemplu poti spune: Datorita situatiei economice, compania a decis eliminarea unor departamente, printre care si cel in care lucram.

DACA AI DEMISIONAT: Din nou, fii sincer si prezinta situatia dintr-o perspectiva pozitiva. Poti spune ca jobul anterior nu mai prezenta suficiente provocari pentru tine, ca esti in cautarea unui job care sa iti ofere mai multa responsabilitate sau ca esti pregatit pentru a face noi pasi in cariera ta iar jobul pentru care sustii interviul este pasul ideal pentru tine.
In nici un caz sa nu vorbi de rau fostul sef. Intervievatorul isi va face griji daca nu cumva vei vorbi de rau si despre compania lor in momentul in care iti vei cauta de munca in alta parte
Secretul este sa mentii o atitudine pozitiva si sa discutati despre dorinta ta de perfectionare. Angajatorii prefera candidatii care doresc sa se implice si sa primeasca mai multe responsabilitati.

  11. Cum iti petreceai timpul cand seful nu era in oras?

Spune ca nu conteaza daca seful era in oras sau nu, tu iti faceai treaba ca la carte. Eventual, precizeaza ca timpul petrecut cu sedinte, in timp ce seful era in oras, il foloseai pentru a face ceva util companiei si da exemple.

  12. Povesteste-mi despre o situatie in care aveai de indeplinit un task impreuna cu o persoana dificila.

Vreau sa aud ceva care sa imi demonstreze ca intervievatul are abilitatea de a fi sensibil la nevoile celorlalti, dar, in acelasi timp, poate sa ii si influenteze, spune Haley Peoples, adaugand ca a auzit o multime de raspunsuri gresite la aceasta intrebare. Nu spune Am evitat persoana respectiva, sau M-a facut sa plang.

  13. Cat de importanta era comunicaea in jobul anterior?

Precizeaza faptul ca era foarta importanta comunicarea pentru a face treaba corect. Comunicarea intre departamente era esentiala pentru a fi la curent cu schimbarile ce aveau loc in cadrul companiei.

  14. Ai ajutat la cresterea vanzarilor? Profitului? Cum?

Sugereaza cateva ocazii, apoi opreste-te asupra uneia si detaliaz-o.
Prezinta cresterea procentuala a profitului cu fapte si cifre.

  15. Ai contribuit la reducerea costurilor? Cum?

Sugereaza cateva ocazii, apoi opreste-te asupra uneia si detaliaz-o.
Prezinta cresterea procentuala a profitului cu fapte si cifre.

  15. De cati bani poti vorbi ca profit?

Fii specific, relateaza un anume contract cu fapte si cifre.

  16. Cati oameni ai supervizat la vechiul loc de munca?

Fii specific, cu cat mai multi cu atat mai bine.

  17. La actualul sau fostul loc de munca, care au fost /sunt cele mai importante 5 realizari?

Te poti referii la realizarile principale trecute in CV.

  18. Daca as vorbi cu fostul tau sef, care ar spune el ca sunt punctele tale forte si slabe?

Pune accent pe abilitati: nu pune accent pe slabiciunile tale; este intotdeuna mai sigur sa identifici lipsa unei calitati sau a experientei ca un defect, decat o caracteristica personala.

  19. La actualul loc de munca, ce probleme ai identificat care au fost initial trecute cu vederea?

Fii concis si nu uita sa spui cum ai rezolvat problemele.

  20. La actualul loc de munca sau la cel anterior, ce caracteristici ti-au placut mai mult? Mai putin?

Rezuma raspunsul la ce poate oferii noul loc de munca.

  21. Ai concediat pe cineva? Daca da, care au fost motivele si cum ai tratat subiectul?

- Ai avut experienta si totul a decurs normal.
- Descrie cum ai vorbit cu persoana si i-ai explicat cu tact dar exact unde nu a facut fata.

  22. Esti un conducator bun? Da un exemplu. De ce crezi ca ai potential de conducator de top?

- Raspunde concis prezentant realizarile si sarcinile avute, accentueaza calitatile manageriale: planificarea, organizarea, controlul, calitatile interpersonale
- Descrie trasaturile personale relevante

  23. Ce ai cautat cand ai angajat oameni in trecut?

- Calitati, initiativa, adaptabilitate
Adauga un comentariu
Trebuie sa fiti logat pentru a comenta

Din categoria Intrebari si raspunsuri

Tips & TricksDespre noul post si companie

1. Ce stii despre compania noastra? Pregateste-te dinainte si cerceteaza compania astfel incat sa poti da date relevante despre aceasta intervievatorului. Caut ...
Tips & TricksDespre salariu

1. Ce salariu iti doresti? Incearca mai intai sa eviti cu delicatete sa raspunzi, intreband la randul tau cat este salariul pentru pozitia respectiva. Daca interviev ...
Tips & TricksDespre tine

1. Vorbeste-mi despre tine! Nu spune unde te-ai nascut si ai copilarit. Concentreaza-te asupra rezultatelor academice si asupra experientei profesionale. Intre ...
Tips & TricksDespre viitor

1. Vorbeste-mi despre tine! Nu spune unde te-ai nascut si ai copilarit. Concentreaza-te asupra rezultatelor academice si asupra experientei profesionale. Intrea ...


Cele mai citite articole
Despre tineDespre tine
Cum sa faci un CV de prima clasaCum sa faci un CV de prima clasa
Despre experienta profesionalaDespre experienta profesionala
Despre viitorDespre viitor
Pregateste-te sa completezi un formular de angajarePregateste-te sa completezi un formular de angajare


Intrebari pe interview.ro
criterii recrutare farmacisti
In categoria Pentru companii: Intrebari despre recrutare
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde

In categoria Pentru companii: Intrebari despre recrutare
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde
Salariu pe cartea de munca la 6 ore
In categoria Intrebari despre cartea de munca
1 raspunsuri

In categoria Intrebari despre cartea de munca
0 raspunsuri | Fii primul care raspunde
Cartea de munca pentru credit bancar
In categoria Intrebari despre cartea de munca
2 raspunsuri@2011 All rights reserved.
Contact | Termeni si conditii